Jak vybrat řeznický špalek

Řeznický špalek je nepostradatelný pomocník ve všech výrobnách, řeznictvích, restauracích a dalších gastro provozovnách, kde potřebují sekat, krájet či porcovat čerstvé maso. Řeznické špalky můžeme mít dřevěné či v plastovém provedení. Výběr řeznického špalku je potřeba dobře promyslet, aby splňoval přesné požadavky na provoz. Řeznický špalek je tvořen horní částí bloku (dřevěný či polyetylenový) a nohami, které jsou opatřeny plastovými puky proti pohybu, tlumení ran a eliminaci hniloby spodní části nohou.

  • 1. Rozměr špalku

Řeznické špalky můžeme pořídit ve 4 velikostech a to 50x50, 60x60, 70x70 a 80x80 cm. Špalky o rozměru 50x50 cm jsou vhodné do menších provozů, kde nepotřebují porcovat velké kusy masa. Pro střední provozy jsou vhodné špalky a rozměr 60x60 a 70x70 cm. Tato plocha dostačuje na sekání a krájení velkých kusů mas. Pro velká řeznictví, bourárny masa a další provozy je vhodný špalek o velikosti 80x80 cm, který poskytuje obrovskou plochu pro sekání, krájení masa a kostí.

  • 2. Provedení řeznického špalku

Řeznický špalek můžeme pořídit v klasickém dřevěném provedení či plastovém provedení z polyetylenu. Dřevěné špalky jsou vyráběny z kvalitního bukového dřeva, které splňuje náročné požadavky v prostředí provozu. Bukové špalky jsou lisované, lepené a prošroubované, aby nedocházelo k "rozlezení" špalku. Horní část špalku je stažena nerez stahovacími obručemi. Naopak polyetylenové špalky jsou vyrobeny z jednoho kusu plastu. Polyetylenový horní porcovací blok je vsazen do nerezového podstavce a tvoří plnohodnotný špalek. Nespornou výhodou porcovacího bloku je možnost vyjmutí a umytí pod tekoucí vodou v dřezu s čistícím přípravkem či vložení bloku do profesionální myčky nádobí.

  • 3. Výška neboli síla horní části špalku

Horní část špalku tvoří základ celého řeznického špalku. Před výběrem špalku se můžeme rozhodnout, zda pořídíme špalek o výšce 23 nebo 30 cm. Pro standardní provozy je dostatečná výška 23 cm. Pro náročné provozy je vhodné pořízení špalku o síle 30 cm. Blok plastového špalku můžeme vybírat o výšce 5 nebo 8 cm. Pro sekání je vhodné pořídit sílu 8 cm, naopak v provozech, kde bude blok sloužit ke krájení a porcování postačuje síla 5 cm.

  • 4. Kvalita dřevěných špalků

Každý výrobce dřevěných špalků nabízí špalky z jiného dřeva, které může mít lepší či horší kvalitu, proto je důležité u pořízení nekoukat pouze na cenu, ale zajímat se z jakého dřeva je špalek vyroben a zda se jedná o poctivou, kusovou výrobu či velkovýrobu. V našem sortimentu naleznete kvalitní řeznické špalky od českého výrobce, kterému každý vyrobený kus projde pod rukami.

  • 5. Údržba řeznických špalků

Každý řeznický špalek potřebuje pravidelnou údržbu a čištění. Je nutné během pracovního dne průběžně ze špalku zeškrábat mastné nečistoty a otírat od zbytků, aby nedocházelo k "zamačkávání nečistot" do špalku. Po každém dni špalek očistit vlhkým hadrem či houbičkou s čistícím prostředkem, aby špalek byl hygienicky připraven na další pracovní den. Po očištění špalku je vhodné ještě utřít suchým hadrem. Čas od času je vhodné horní část špalku ošetřit rostlinným olejem, aby u špalku nedocházelo k popraskání či ztrátě jakosti. Pro zachování vlastnosti špalků je nutná pravidelná péče o tento produkt!

  • 6. Značky řeznických špalků

V naší nabídce naleznete kvalitní, českou výrobu řeznických špalků, tak větší výrobce z Evropy, kteří mají v nabídce dřevěné i polyetylenové špalky. Dále nabízíme příslušenství nezbytné pro sekání a to řeznickou sekeru o velikosti 49 cm od českého výrobce. V naší nabídce můžeme narazit také na masodesky z bukového dřeva o rozměru 60x40 cm nebo 50x30 cm.

 

Potřebujete se ještě více dozvědět o řeznických špalcích, co jste nenašli v tomto článku? Ozvěte se nám telefonicky nebo e-mailem a vybereme do Vašeho provozu ten správný špalek, který Vám bude sloužit po dlouhou dobu životnosti.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek