Jak vybrat krouhač zeleniny

Krouhače zeleniny jsou zařízení určená na mechanické zpracování surovin - především zeleniny a ovoce, dále také ořechy, parmezán a strouhanku. Každé zařízení je určené výkonem zpracovávané suroviny, které je nejčastěji uváděno v kg/hod. Dnes si rozebereme jaký výkon, připojení či disky a příslušenství by mělo zařízení splňovat a vybrat do gastro provozu to správné zařízení.

  • 1. Požadovaný výkon zařízení

Každý provoz potřebuje zpracovávat rozdílné druhy a množství, proto je dobré před pořízením krouhače zeleniny zvážit, jaké maximální množství budeme denně zpracovávat. Můžeme vybírat mezi stroji od 40 kg/hod až do 900 kg/hod. Menší provozy jako restaurace, školky, bistra mohou využít krouhač s kapacitou od 40 do 80 kg/hod. Střední provozy využijí kapacitu od 80 do 250 kg/hod. Vysokokapacitní stroje na zpracování surovin si poradí s množstvím od 250 po 600 či dokonce až 900 kg/hod u nejvýkonnějšího stroje.

  • 2. Připojení stroje

Krouhač zeleniny můžeme připojit do klasické zásuvky u menších strojů, velké stroje požadují motorovou zásuvku na 400V. S připojením samozřejmě souvisí požadovaný výkon stroje a jeho celkový příkon. Základní krouhač zeleniny Robot Coupe CL 20 či MKZ-30 připojíme do zásuvky 230V. Nejprodávanější krouhač a to CL 50 či RG-100 můžeme vybrat variantu na 230 nebo 400V. Výkonné stroje do velkých provozů jako jsou výrobny, školní jídelny, vývařovny musí pořizovat stroj na 400V.

  • 3. Zpracování stroje

Krouhač zeleniny je uzpůsoben na zpracování velkého množství surovin, proto by konstrukce stroje měla odpovídat tomuto využití, tedy minimum plastových dílů a mohutné zpracování, tedy nerez, eloxovaný hliník či železo. Spolehlivé a kvalitní zařízení splňuje požadavky na plátkování, strouhání, nudličkování, kostičkování či hranolkování. Krouhače zeleniny bývají standardně opatřeny dvěma plnícími otvory na menší a větší kusy surovin. Krouhače zeleniny jsou standardně vybaveny bezpečnostní pojistkou, brzdným systémem motoru a automatickým restartem zařízení.

  • 4. Příslušenství a disky

Krouhače zeleniny jsou dodávány se základní sadou disků či úplně bez příslušenství a každý uživatel si vybere požadované disky sám podle svého uvážení a potřeby provozu. Můžeme vybírat mezi plátkovači, strouhači, nudličkovač, kostičkovač a hranolkovač. Dále k určitým strojům (CL 50E) můžeme pořídit nástavec na přípravu bramborové kaše, který je velice dobrý pomocník do provozů, kde připravují velké množství kaše. Velké stroje od značky Robot Coupe CL 55 a CL 60 nabízejí pojízdné podstavce, automatické hlavy s přítlačnou pákou a tubusem, které dokáží velice zefektivnit a usnadnit práci obsluze stroje.

  • 5. Značky strojů

V nabídce profi krouhačů zeleniny dominuje francouzský Robot Coupe, který nabízí široké spektrum zařízení pro malé, tak velké provozy. Dále můžeme vybírat z produktů švédské značky Hallde. Český výrobce RM Gastro nabízí také široký sortiment zařízení na zpracování surovin.

  • 6. Pro koho je zařízení určeno?

Pro všechny gastronomické provozy, které chtějí zefektivnit a především usnadnit práci svým zaměstnancům. Přenechte rutinní a namáhavou práci zařízením, které jsou vybaveny širokým sortimentem disků a příslušenstvím, že budeme mít každý plátek, nudličku či kostku zeleniny jednu jako druhou.

 

Potřebujete vybrat krouhač zeleniny do Vašeho provozu a nevíte, které zařízení vyhovuje do Vašeho provozu? Dejte nám vědět buď telefonicky na 777 599 233 či emailem info@smartgastro.cz a rádi Vám poradíme.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek