Jak správně vybrat pizza pec

Oblíbenost pizzy je celosvětově veliká a řadí se mezi nejoblíbenější jídla. Proto stále vzniká mnoho nových pizzerií, stánků s pizzou či bister, kde pizzu připravují. Před koupí nové pizza pece do provozu je nutné zvážit mnoho aspektů. Mezi nejdůležitější vlastnosti patří počet komor, jak velkou pizzu budete připravovat či příkon zařízení.

  • 1. Počet komor pizza pece

Velikost pizza pece je dána počtem komor neboli kolik pecí je nad sebou. Menší provozy využijí jednu komoru, ale větší provozy se již neobejdou bez dvou komor. Pro přípravu od 50 do 150 ks denně je vhodná jednokomorová pizza pec. Od 150 ks a více je vhodné použití dvoukomorové pizza pece, aby bylo zajištěno pohodlné použití pece.

  • 2. Kolik pizz budete připravovat?

Denní počet připravovaných pizz je klíčové předem vědět, abychom vybrali správnou velikost komory. Velikost komory bývá 70x70 cm, 70x105 cm, 72x72 cm, 82x41 cm. Velikost komory bývá násobkem 32 cm pizzy, která je udávaná jako nejprodávanější pizza. Vždy je tedy možné připravovat 2x pizzu vedle sebe, 4x (vedle sebe a za sebou) či 8x pizzu (vedle sebe a za sebou ve dvou komorách) o velikosti 32 cm. Při přípravě velké pizzy 45 cm je nutné vybírat komoru o této velikosti do šíře či hloubky nebo rovnou pořídit dvoukomorovou pizza pec, kde můžete připravovat dvě pizzy naráz či násobky dle velikosti komory.

  • 3. Příkon zařízení

Pizza pec potřebuje pro svoji správnou funkčnost zahřátí na vysokou teplotu, proto je zcela žádoucí, aby pizza pec byla připojena na 400V. Pizza pece jsou zpravidla nahřáty na 400°C a více, vše záleží na kuchaři a typu pizzy. Pro takto vysokou teplotu jsou nutná výkonná, vysokoteplotní pancéřovaná tělesa. V dolní části pece bývá zpravidla 2-3x těleso a v horní části pece také 2-3x těleso. Celkový příkon u menších zařízení bývá od 5 kW do do 13 kW. Velké dvoukomorové pizza pece mají příkon od 13 do 28 kW. 

  • 4. Vlastnosti pecí

Profesionální pizza pece jsou vybaveny šamotovým dnem pro perfektní výsledek pečení a kvalitní izolací, aby nedocházelo k úniku tepla. Dále termostatem do cca 450-500°C. Pizza pece jsou vybaveny spodními a horními tělesy, aby byla zajištěna rovnoměrná teplota v komoře. Většina pizza pecí je vybavena předním sklem ve dveřích, aby obsluha pece mohla kontrolovat stav a propečenost pizzy. Důležitou součástí je také vnitřní osvětlení a teploměr, aby obsluha měla dokonalý přehled o vnitřní teplotě.

  • 5. Čištění a údržba

Každá pizza pec chce po náročném dni, kdy je v komoře připraveno desítky až stovky pizz vyčistit. V komoře se usazuje mouka, zbytky těsta a částečky sazí. Pravidelná údržba a čištění zaručí prodloužení životnosti zařízení. Každý rok je také nutné provedení kontroly servisním technikem, aby byla zkontrolována topná tělesa, která jsou vystavována vysokým teplotám a termostaty pro pohodlnou kontrolu teploty. 

  • 6. Další potřebné příslušenství

K přípravě pizzy jsou zapotřebí další zařízení, která jsou nutná ke správné přípravě a splnění hygienických norem, jako jsou chladící pizza stoly, profi lednicehnětače těsta, vyvalovačky těsta. Další nezbytné pizza příslušenství je například lopata na pizzu, rádélka na krájení pizzy, přepravky na těsto či taška na pizzu při rozvozu po městě.

  • 7. Značky pizza pecí na trhu

Na trhu se objevuje celá řada výrobců od italských, české a asijské. Mezi nejznámější patří Pizza Group, italský Prisma Food či REDFOX. Každý výrobce nabízí širokou řadu pecí, aby byl uspokojen každý zákazník gastronomického provozu.

 

Správný výběr pizza pece je velmi důležitý a je potřeba ho konzultovat s odbornou gastro společností, aby byl zajištěn správný příkon a velikost zařízení. S výběrem pizza pece Vám rádi poradíme na:

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek