Jak vybrat mycí prostředky do profi myčky?

Mycí prostředky jsou nedílnou součástí každé profesionální myčky na nádobí či sklo. Správný výběr mycího prostředku má zásadní vliv na konečný mycí výsledek, tedy jak je nádobí či sklo umyto. Je velice důležité dbát na správnou chemii, se kterou mycí stroj bude pracovat, pouze tehdy bude mycí efekt beze šmouh a nečistot. V dnešním článku se tímto problémem budeme zabývat, aby profi myčka myla správně, tak jak má.

  • 1. Profesionální myčka

Samotný mycí stroj má zcela zásadní vliv na konečný mycí efekt. V provozu se můžeme setkat s mycími stroji levnějšími až po špičkové (Winterhalter), které jsou samozřejmě vybaveny kvalitnějšími mycími čerpadly, součástí je oplachové čerpadlo a také různé druhy filtrů pro zachycení nečistot a zbytků. Již správný výběr profi myčky Vám v budoucnu zajistí dobře umyté nádobí a nebudete muset stále řešit problémy s nečistotami a šmouhami. 

  • 2. Změkčovač vody či úprava vody

Voda vstupující do myčky má na každém místě jiné vlastnosti. Můžeme se velice často setkat s tvrdou vodou, vodou s přebytkem minerálů či měkkou vodou, kdy nebude zapotřebí zapojení změkčovače vody před myčku. Na místech kde je tvrdá voda je zapotřebí instalace změkčovače vody a to buď mechanického či automatického, kde se nemusíme o nic starat, pouze se nastaví čas regenerace vody. Do každého změkčovače musíme sypat regenerační sůl do zásobníku. Mechanický změkčovač musíme ručně, pravidelně spouštět tedy regenerovat. Automatický změkčovač má zásobník na sůl, odkud se pravidelně sám regeneruje v určenou dobu. Pro pohodlnou a kvalitní regeneraci vody, je vhodné tedy využití automatického změkčovače, který zajistí, že voda vstupující do myčky bude mít správné parametry a mycí efekt společně s mycími a oplachovými prostředky bude špičkový. Další možností je úprava vody pro myčky pomocí částečného odsolení či reverzní osmózy pro odstranění minerálů z vody. V případě použití systému částečného odsolení u myček skla docílíte vždy perfektního mycího výsledku.

  • 3. Mycí prostředek

Mycí prostředek je prvotní předpoklad, když chceme mít správně umyté nádobí. Prostředek nám rozpouští tuky a jiné nečistoty, které se nacházejí na nádobí. Koncentrace mycího prostředku se nastavuje pomocí dávkovacího čerpadla a to buď mechanicky či digitálně přes ovládací panel stroje. Správné nastavení koncentrace je vždy uvedeno na kanystru prostředku a je udáváno v ml/l či g/l. Můžeme vybírat mezi prostředky kvalitními od značek Winterhalter či Orkán, kde je zapotřebí menší koncentrace a mycí efekt je kvalitní. Dále na trhu nalezneme mycí prostředky střední třídy, kdy je levnější cena, prostředek musíme více koncentrovat a je také dosahováno dobrých mycích výsledků. V neposlední řade se můžeme setkat s mycími prostředky, kde je dbáno pouze na cenu. Tyto prostředky musíme více koncentrovat, tedy do mycího roztoku v myčce musíme dát více prostředku, aby bylo nádobí umyto. V konečném důsledku je tedy nutné se zamyslet, zda chceme koupit kvalitní prostředek na nádobí F8400 či F420, kde je zapotřebí menší koncentrace a výborný mycí výsledek nebo koupit levný prostředek a více ho koncentrovat a mycí výsledek může být stále špatný - tedy nečistoty a šmouhy na nádobí. 

  • 4. Oplachový prostředek

Oplachový prostředek nám zajišťuje konečný lesk nádobí či skla. Každý ve svém provozu chce mít krásně umyté nádobí bez šmouh a nečistot. Zapotřebí je správné sladění mycího a oplachového prostředku a též nastavení koncentrace odbornou firmou. Kvalitní oplachové prostředky nabízí společnost Winterhalter, která se zaměřuje pouze na mycí stroje, mycí prostředky a zařízení na úpravu vody. Univerzální oplachový prostředek B100N zaručuje výborný efekt mytí. Další kvalitní oplachový prostředek Orkán Profi lesk nabízí společně s mycím prostředkem Orkán Profi univerzál výborné mycí výsledky. Platí zde tedy to samé pravidlo jako u mycího prostředku, správná značka a správná koncentrace prostředku Vám zajistí nádobí beze šmouh, již tedy nebudete muset každý kus rozlešťovat hadrem.

  • 5. Značky mycích prostředků

Na trhu se vyskytuje celá řada výrobců mycí chemie do myček. V naší nabídce naleznete značky Winterhalter, Atotech, RM Gastro, Purex či Bestclean. Německý výrobce Winterhalter nabízí celou řadu prostředků na nádobí, sklo či speciální prostředky na mytí hliníku - F865 Plus. Český výrobce Atotech má v nabídce celý sortiment prostředků pro profesionální myčky. Další český výrobce Purex nabízí mycí a oplachový prostředek za rozumnou cenu nabízí tedy dobré výsledky mytí. Jihočeský Bestclean má v sortimentu celou řadu prostředků pro mytí a oplach nádobí a skla.

 

Potřebujete vybrat mycí a oplachový prostředek do Vaší myčky nádobí a nevíte si rady, kterou značku zvolit? Nebo potřebujete nastavit koncentraci mycího a oplachového prostředku v myčce? Ano pomůžeme Vám, jsme profesionálové na mycí stroje a prostředky pro profesionální myčky nádobí a skla.

Telefon: 777 599 233

E-mail: info@smartgastro.cz

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek