Jak vybrat profi mikrovlnku

Profesionální mikrovlnka s velkým výkonem je v dnešní době již standardní součástí každé kuchyně. Intenzivní použití, objem komory a vysoké nároky na výkon jsou hlavními vlastnostmi, které je třeba brát v úvahu při výběru. V dnešním článku si projdeme klíčové vlastnosti, které by měla mikrovlnka splňovat, aby jste v provozu byli spokojeni.

  • 1. Velikost komory

Velikost komory je zcela zásadní vlastností, protože nám udává, kolik surovin můžeme do mikrovlnné trouby vložit. Menší mikrovlnky nabízejí prostor cca 33x35 cm. Dále se můžeme setkat s mikrovlnkami s prostorem uzpůsobeným na GN 2/3 (352x325 mm) či GN 1/2 (325x265 mm), lze tedy vložit gastronádobu či velikost komory udávaná v litrech - 22,  26, 28, 30 l (40x34 cm). Důležité je tedy zvážit, zda potřebujete komoru na menší porce či potřebujete využít komoru na větší suroviny či pokrmy.

  • 2. Počet magnetronů

Počet magnetronů nám udává výkon mikrovlnné trouby. Profesionální mikrovlnky můžou mít jeden či dva magnetrony. Čím více magnetronů, tím vyšší výkon mikrovlnka dosahuje. Levnější mikrovlnky mívají jeden magnetron, dražší modely cca od 20 000 Kč bez DPH mají dva magnetrony. Jeden magnetron má výkon od 1000 do 1200 W. Dva magnetrony dosahují výkonu od 1600 W do 3000 W. Před koupí je tedy důležité zvážit, co od mikrovlnné trouby očekáváme. Gastro provozy s intenzivním provozem by měly pořizovat mikrovlnky se dvěma magnetrony, aby byl zajištěn vysoký výkon. Menší a střední provozy, kde není mikrovlnka alfa omegou provozu můžou sáhnout po mikrovlnce s jedním magnetronem, ale vždy je potřeba se podívat na výstupní výkon.

  • 3. Manuální či digitální ovládání?

Ovládání mikrovlnné trouby může být manuální pomocí knoflíků či digitální s tlačítky. Manuální ovládání má své výhody a to může být pohodlnost - nastavíme pouze čas a výkon. Další častý argument jsou často mastné ruce kuchařů v provozu, kteří potřebují pouze po paměti otočit knoflík a dále se věnovat jiným činnostem. Digitální ovládání nabízí širší řadu možností využití, ale je velmi náchylné na mastnoty na rukou a přesnosti zmáčknutí. 

  • 4. Pojem heavy duty či light duty

Heavy duty neboli těžký provoz je intenzivní provoz s vysokými nároky na výkon zařízení. V těchto provozech je nutné použití mikrovlnky se dvěma magnetrony.  Naopak light duty je pro provozy lehčím zatížením, kde není zapotřebí takový výkon zařízení. Zde je vhodné využití mikrovlnné trouby s jedním magnetronem.

  • 5. Další funkce a vlastnosti mikrovlnek

Mikrovlnné trouby nabízejí další užitečné funkce jako je rozmrazování, grilování či kombinované vaření. Profesionální mikrovlnky nabízejí vnitřní prostor bez otočného talíře. Vnitřní prostor je většinou nerezový a spodní část vyrobena z odolného keramického dna. Trouby jsou dále vybaveny časovačem, na kterém můžeme nastavit čas, který se poté odpočítává.

  • 6. Čištění a údržba

Pravidelné čištění vnitřního prostoru je nutné každý den. Naschlé nečistoty a mastnoty časem způsobí zanesení filtrů (také nutné čištění) a můžou mít negativní vliv na životnost magnetronu. Životnost magnetronu je dána používáním a typem provozu.

  • 7. Značky profi mikrovlnek

Na trhu se vyskytuje velké množství značek, které můžeme zakoupit. Mezi nejprodávanější patří Samsung, Panasonic či Bartscher. Profi mikrovlnky Samsung  nabízejí široký sortiment pro lehké tak těžké provozy. Špičkové mikrovlnky Panasonic nabízejí vysokou kvalitu a spolehlivost, ale musíme také počítat s většími pořizovacími náklady. Dále nabízíme mikrovlnky RED FOX, které nabízejí jak model s jedním magnetronem tak dvěma magnetrony pro intenzivní provoz.

 

V tomto článku jsme si podrobně popsali důležité vlastnosti a parametry, které musíme zvážit než do gastro provozu pořídíme mikrovlnnou troubu. Chcete se ještě na něco zeptat? Napište nám či zavolejte a na všechny Vaše dotazy Vám rádi odpovíme.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek