Jak správně vybrat profi myčku?

V každém gastronomickém provozu je nutné použití profesionálních myček nádobí na nádobí, sklo či černé nádobí. Využíváním profi myčky zajistíte hygieničnost - perfektně čisté nádobí, snížení provozních nákladů a snížení času, kterým se obsluha zbytečně zabývá.  Profesionální myčka tedy přináší do provozů samé klady, které můžete využít ve Váš prospěch a utéci konkurenci, která například myčku ještě nevyužívá či vlastní nevhodný stroj pro svůj provoz.

  • 1. Technické předpoklady

K používání mycího stroje je zapotřebí zásuvka na 230 / 400 V, odpad a přípojka studené vody.

Zásuvka na 230 V je vhodná pro myčky na sklo, kde je toto připojení standardní. Zásuvka na 400 V je vhodná pro mycí stroje na nádobí a černé nádobí. Výhodou 400 V zásuvky je rychlejší ohřev vody při prvotním spuštění.

Odpad samospádem či odpadní čerpadlo? Ano toto je velmi důležité, zda máme odpad připraven v podlaze nebo máte odpad ve zdi. V případě odpadu ve zdi je zapotřebí vybrat mycí stroj, který je vybaven odpadním čerpadlem, které Vám zbylou odpadní vodu po mycím cyklu přečerpá do odpadu. Když budete mít odpad v podlaze můžete využít samospádu a odpadní voda samospádem odteče do odpadu.

Dávkovače mycího a oplachového prostředku. Profi myčky jsou vybaveny dávkovači mycího a oplachového prostředku. Stroj si sám nadávkuje koncentraci mycího a oplachového prostředku a obsluha se nemusí o nic starat. Vedle mycího stroje jsou uloženy kanystry s mycím a oplachovým prostředkem odkud se pomocí hadiček nasávají do mací vany a bojleru.

  • 2. Jakou velikost mycího koše zvolit?

U myčky skla na baru je nutné si říci, kolik skla se bude umývat? Na výběr máme velikost koše 35x35 cm, 40x40 cm a 50x50 cm. Pro menší až střední kavárny či restaurace je vhodné využití mycího koše 40x40 cm naopak velké kavárny a restaurace využijí mycí koš 50x50 cm, do kterého vloží větší počet skleniček a hrnků. Malé gastro provozy s menší frekvencí zákazníků mohou využít mycí koš 35x35 cm, ale je nutné si uvědomit, že tento koš nedisponuje velkou kapacitou a proto se bude častěji spouštět mycí cyklus u mycího stroje.

U myček na nádobí je standardní velikost koše 50x50, což odpovídá 16 ks talířům. S výběrem mycího stroje na nádobí je zapotřebí zvážit, zda chceme myčku podstolovou či průchozí. Podstolové mycí stroje jsou vhodné pro gastro provozy s kapacitou od 50-200 jídel. Průchozí mycí stroji neboli také slangově haupnovka je vhodná pro větší provozy s kapacitou od 150 jídel a výše. K průchozím mycím strojům se instaluje vstupní stůl s tlakovou sprchou pro předmytí nádobí a výstupní stůl s vedením na mycí koše 50x50 cm, což usnadňuje obsluze manipulaci s nádobím.

Myčky na černé nádobí představují vysokokapacitní stroje s mycím košem od 50x60 cm až do velikostí 132x70 cm, vše záleží jaké gastronádoby, přepravky či hrnce potřebuje v mycím strojí umýt.

  • 3. Jakou zvolit značku mycího stroje?

Značka mycího stroje představuje významnou roli, co se týče kvality a také pořizovací ceny. Na trhu je spousty výrobců profi myček od levnějších až po špičkové výrobce, kteří se zaměřují pouze na myčky. V naší nabídce naleznete značky Winterhalter, ClassEQ, Silanos, Kromo, RM Gastro, REDFOX a Fagor. Špičkové mycí stroje z Německa představuje Winterhalter, který díky svým patentovaným technologiím vyniká na trhu svojí kvalitou a spolehlivostí. Winterhalter nabízí ve svém portfoliu podstolové, průběžné, na černé nádobí, tak mycí stroje s automatickým posuvem. Anglické mycí stroje ClassEQ nabízejí vynikající poměr kvalita/ cena a výsledný mycí efekt představuje velmi dobré výsledky. Italský výrobce profi myček Silanos představuje střední třídu kvality. Jednoduché ovládání a spolehlivost myček nabízí rozumný kompromis v ceně s dobrým mycím efektem. Český výrobce RM Gastro a REDFOX nabízí kvalitní stroje špičkové kvality, tak levnější myčky za rozumné peníze, které poskytnou uživateli dobrý mycí efekt.

  • 4. Jaké výhody Vám profi mycí stroj přinese?

+ hygienické mytí nádobí a skla

+ snížení provozních nákladů

+ úspora času

+ personál se věnuje činnostem přinášejícím větší přidanou hodnotu

+ eliminace těžké a namáhavé práce

  • 5. Pro koho jsou profesionální myčky vhodné?

Pro veškeré gastronomické provozy - restaurace, bistra, kavárny, vývařovny, školní jídelny atd., pro které je důležité mít čisté nádobí a sklo a přitom uspořit na provozních nákladech. Provozní náklady v gastroprovozech – voda, elektřina, mycí prostředky jsou velmi ovlivněny právě efektivním využíváním profesionálních myček na nádobí.

Potřebujete ještě s něčím pomoci nebo si nejste jistí s výběrem značky? Napište nám na info@smartgastro.cz nebo zavolejte na 777 599 233 a rádi Vám poradíme.