Jak vybrat profi sporák

Profi sporák je nedílnou součástí každé kuchyně. Na sporáku se odehrává většina varných procesů a proto je velmi důležité vybrat správný sporák do každé kuchyně. Sporák můžeme vybrat elektrický, plynový nebo indukční, vždy záleží jaké procesy budeme na sporáku provádět. Jaké parametry, rozměry či parametry sledovat se zaměříme v tomto článku jak vybrat správný sporák do gastronomického provozu.

  • 1. Počet hořáků

Počet hořáků na profi sporáku hraje důležitou roli. Můžeme vybírat se dvěma, čtyřmi, šesti či dokonce osmy hořáky. Dva hořáky jsou vhodné do malých gastro provozů, kde potřebují využít pouze malé množství hrnců pro přípravu pokrmů. Čtyřplotýnkové sporáky jsou vhodné do středních provozů, kde spolu se sporákem využívají také konvektomat na přípravu jídel. Šest hořáků je vhodných do velkých gastro provozů, kde potřebují uvařit velké množství omáček, polévek a příloh. Kombinace sporáku a konvektomatu je důležité sladit a vždy si říci, jaké suroviny se kde budou připravovat. Osmyplotýnkové sporáky jsou vhodné především do vývařoven a školních jídelen, kde je kladen důraz na přípravu velkého množství jídel.

  • 2. Hloubka sporáku

Hloubka sporáku je zásadní a to především kvůli tomu, jaké hrnce se budou na sporáku používat. Vybírat můžeme z hloubek 600, 700 a 900 mm. Hloubka 600 mm je vhodná do malých kuchyní, kde jsou limitováni kvůli velikosti kuchyně. Je zapotřebí si uvědomit, že na sporák o hloubce 600 mm se dají používat hrnce a průměru 30 cm dva za sebou, což v gastro provozech ne vždy stačí. Tento aspekt umožňuje vaření cca do 150 jídel. Sporák o hloubce 700 mm je standardní hloubka sporáku ve většině kuchyní a to kvůli dalším spotřebičům, které jsou v lince spojeny. Na sporák o hloubce 700 mm se dají použít kombinace hrnců 40 a 30 cm, což je dostačující kapacita do cca 250 jídel. Sporáky o hloubce 900 mm jsou vhodné do provozů, kde potřebují využití velkých hrnců od 40 cm a výše. Na tyto sporáky je možné vložení velkých hrnců, což zaručuje uvaření velkého množství jídel od 300 a více.

  • 3. Elektrický, plynový či indukční sporák?

Máme vybrán počet hořáků a hloubku sporáku a nyní se musíme rozhodnout, jaké napájení využijeme. Elektrický sporák je vhodný pro provozy, kde není důležitá rychlost prvního rozehřátí plotýnek a následná rychlost vaření. Další možnost, proč využít elektrický sporák je absence plynové přípojky v domě, kde se nachází provoz. Další variantou jsou plynové profi sporáky, které zaručují rychlé prvotní nahřátí a následné vaření. Mezi nesporné výhody tedy platí rychlost, která je důležitá především u minutkových pokrmů. Indukční varianta sporáků je vhodná do provozů, kde dbají na ekonomičnost a efektivnost. Indukční sporáky je možné využít pouze s nádobím, které je přizpůsobené na indukční povrch. Nespornou výhodou indukčních sporáků je rychlost nahřátí a poté rychlost vaření, která je ještě vyšší než u plynových sporáků. Nevýhodou profesionálních indukčních sporáků jsou vysoké pořizovací náklady.

  • 4. Sporák s troubou či bez trouby?

Další důležitý aspekt je pořízení sporáku s troubou či bez trouby na podestavbě. Kombinovaný profi sporák je multifunkční zařízení, na kterém můžeme dále ještě péct a dusit. Oproti tomu sporák na podestavbě umožňuje využití pouze horní části vařidla pro použití hrnců a pánví.

  • 5. Jakou značku sporáku vybrat?

V naší nabídce naleznete sporáky značek RM Gastro, REDFOX, Fagor, ALBA, Gastro Haal, Taxon, Stalgast či Bertos. Výrobci profesionálních sporáků se zaměřují na kvalitní materiály a zpracování, proto více než značku výrobku je důležitá právě funkčnost a parametry, které jsme si popsali výše. Čeští výrobci RM Gastro, REDFOX a ALBA Hořovice nabízejí kvalitní produkty a zpracování za příznivé ceny. Výrobci ze Slovenska Gastro Haal a Taxon nabízejí vynikající poměr kvalita/cena, což při výběru může sehrát důležitou roly. Španělský výrobce Fagor a Bertos nabízí nekompromisní výkon na svých sporácích, což se velice uplatní v provozech, kde potřebují vysoký výkon. Polský Stalgast vyrábějící kvalitní produkty za velice zajímavé ceny, kdy funkčnost a zpracování odpovídá vysokým standardům.

Výběr profi sporáku, jak jsme si výše popsali je celkem zdlouhavý, ale naprosto zásadní je, jaký typ kuchyně chceme ve svém provozu vařit a jaký bude celkový počet vařených jídel. Tento článek by Vám tedy měl pomoci s výběrem sporáku, aby splnil právě ten účel, na který ho potřebujete.

Potřebujete individuálně poradit s výběrem profi sporáku? Zavolejte nám na 777 599 233 či napište email na info@smartgastro.cz