Jak vybrat profi ponorný mixér

Ponorný neboli tyčový mixér je nutností v každém gastro podniku, protože šlehat, mixovat, sekat a drtit suroviny musíme při každé přípravě lahodného jídla. Před koupí ponorného mixéru je ale zapotřebí zvážit, kolik surovin či omáček budeme denně zpracovávat, jak velké hrnce používáme a zda nevyužijeme rovnou kombinovaný ponorný mixér. V tomto článku si podrobně rozebereme, jak se správně řídit při výběru ponorného mixéru, aby splňoval Vaše očekávání a vy jste časem nezjistili, že jste vybrali nevhodný typ do svého provozu.

  • 1. Velikost nohy mixéru

Prvotní a zcela zásadní vlastností je velikost nohy mixéru, což nám určuje, jak velké hrnce budeme moci používat. Nejmenší stroje mají délku nohy 165 mm, což je vhodné do malých provozoven, kde je využití mixéru pouze občasné. Dále velikosti 160, 190 a 240 mm. Tyto mixéry jsou vhodné pro menší až střední provozy, kde je využití mixéru pravidelné a do cca 150 vařených jídel. Mixér s délkou nohy 255, 305, 360 a 400 mm je vhodný pro střední gastronomické provozy, kde je využití ponorného mixéru zásadní a počet vařených jídel se pohybuje od 150 do 300. Největší ponorné mixéry s nohou od 460 do 740 mm jsou určeny do velkých gastro provozů, kde je každodenní, intenzivní využití a potřebují mixovat omáčky či polévky ve velkých hrncích o objemu 50 litrů a více.

  • 2. Výkon motoru

Výkon motoru je další klíčovou vlastností, protože kvalitní mixování čí šlehání potřebuje sílu motoru, aby výsledný pokrm byl dle požadavku připraven. Menší množství připravovaných pokrmů si poradí s výkonem motoru od 220 do 300W. Většina gastro provozů, ale ocení výkon motoru od 300 do 420 W, což je vhodné pro standardní množství jídel pro restaurace, bistra, školky, menší školní jídelny. Motory s výkonem od 450 do 1 kW najdou uplatnění v provozech, kde je intenzivní provoz a počet vařených jídel od 300 do 500 ks.

  • 3. Samotný mixér nebo kombinovaný mixér a šlehač?

Většina provozovatelů před koupí ponornému mixeru řeší otázku zda pořídit samotný mixer či koupit rovnou kombinovaný mixer. Koupě samotnému mixeru je vhodná tam, kde bude sloužit pouze na mixování surovin a pokrmů. Když již předem víte, že v provozovně využijete i šlehací nástavec na mixer, pořiďte rovnou kombinovaný mixér. Pořizovací cena není již o tolik vyšší, ale máte rovnou přípravu šlehání surovin. 

  • 4. Vlastnosti a zpracování stroje

Tyčový mixér do gastro provozu by měl být vyroben z jednoho kusu plastového krytí, aby nedocházelo ke zbytečnému vniknutí mastnost do motorové části. Kovová převodovka stroje určuje životnost násad - odnímatelné nohy a metel. Můžete zpracovávat i palačinkové těsto či bramborovou kaši v omezeném množství (pro velká množství kaše je vhodné využití kuchyňského robota). Zkrátka kov má vyšší životnost než plastový díl. Automatická regulace rychlosti či plynulá regulovatelnost rychlosti dle typu stroje. Části stroje jako blok motoru, noha, zvon a nůž z nerezové oceli pro dlouhou životnost. Pro snazší mixování je vhodné využití držáků na hrnce, které Vám zaručí pohodlnější použití mixéru.

  • 5. Údržba stroje

Ponorné mixéry jsou velmi náchylné na usazování zbytků surovin, mastnot a další nečistoty. Součástí každého ponorného mixéru je klíč na rozebrání zvonu a nože, aby mohlo být provedeno čištění a údržba stroje po každém použití. Pravidelné čištění a údržba stoje má zásadní vliv na jeho životnost. Zákazník, který se bude pravidelné údržbě věnovat, může prodloužit životnost až o několik let. Zanesené mastnoty v okolí motoru snižují jeho životnost. To samé platí o naschlých nečistotách na zvonu a šlehači - metlách.

  • 6. Značky ponorných mixérů

Výrobců ponorných mixérů jsou desítky českém na trhu. Jedná se o jak levné asijské výrobky až po kvalitní evropské značky. Kvalitní ponorné mixéry nabízí známý francouzský výrobce Robot Coupe, který má na trhu širokou škálu mixérů a dalšího příslušenství pro mechanické zpracování surovin. Český výrobce RM Gastro nabízí spolehlivé mixéry za rozumné peníze. U ponorných mixérů platí dvojnásobně, že za kvalitu se vyplatí připlatit, protože kvalita motoru a zpracování stroje při častém používání zásadně přispívá k dlouhodobému užívání stroje a eliminaci reklamací.

 

Potřebuje se ještě na něco zeptat ohledně mechanického zpracování surovin? Zavolejte na 777 599 233 nebo napište na info@smartgastro.cz a společně vybereme ten správný přístroj do Vašeho provozu.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek