Jak vybrat výrobník ledu

Výrobník ledu je velikým pomocníkem v každém gastro provozu. Kostkový led je využívám do nápojů v horkých letních měsících na zchlazení, tak i během celého roku. Před pořízením výrobníku ledu je si zapotřebí ujasnit několik základních vlastností, aby výrobník ledu správně fungoval ve Vašem gastro provozu.

  • 1. Chlazení vzduchem či chlazení vodou?

Výrobníky ledu chlazené vzduchem jsou nejprodávanější na trhu, proto si pojďme uvést, jak chlazení probíhá. Ke chlazení se používá okolní vzduch, proto je nutné zajistit, aby kolem výrobníku ledu nebylo další zařízení ihned vedle a probíhala dostatečná cirkulace vzduchu. U výrobníku ledu je nutné pravidelné čištění mřížek kondenzátoru, kudy se odvádí nežádoucí teplo pryč z výrobníku ledu. V případě "zacpání" mřížek dochází k tomu, že výrobník špatně pracuje a nevytváří led. V podstatě řečeno výrobníkem ledu pouze protéká voda a nevytváří se kostky ledu.

Výrobníky ledu chlazené vodou mají větší účinnost a to z důvodu efektivnějšího chlazení právě studenou vodou. Nevýhodou vodního chlazení je zvýšená spotřeba vody, která po vychlazení v zařízení odtéká do odpadu. Chlazení vodou je vhodné využít, když je v okolí výrobníku ledu další zařízení (např. myčka skla, chlazení piva) a není možné zajistit odstup těchto zařízení, tedy nedochází k cirkulaci vzduchu kolem. Další variantou je, že je výrobník ledu instalován do prostor, kde je vysoká okolní teplota či venkovních prostor barů, zde je právě vhodné zvolit chlazení vodou.

  • 2. Velikost zásobníku na led

Každý výrobník ledu má určitý zásobník na led, tedy maximální kapacita ledu v daný okamžik. Malé výrobníky ledu mají kapacitu od 4 do 16 kg ledu, střední výrobníky disponují kapacitou od 16 do 25 kg, velké výrobníky ledu od 40 do 65 kg ledu.

  • 3. Maximální výkon za 24 hodin

S velikostí zásobníku na ledu úzce souvisí maximální výkon zařízení za 24 hodin, tedy kolik je schopný výrobník ledu vytvořit ledu během celého dne. Je důležité si uvědomit, že výrobník ledu běží nepřetržitě 24 hodin, proto tato kapacita je vždy vyšší, než velikost zásobníku. Tato hodnota se pohybuje od 21 kg u malých zařízení po 154 kg ledu u velkých výrobníků za 24 hodin.

  • 4. Pravidelné čištění výrobníku ledu

Výrobníky ledu je nutné samozřejmě pravidelně čistit a to celý vnitřní prostor pomocí prostředku na čištění výrobníku ledu či čističe Imagin ICE. Po vyčištění výrobníku ledu je zapotřebí vyrobené kostky ledu nepoužívat a vyhodit do odpadu až do té doby, kdy je v systému výrobníku již pouze ošetřená vstupní voda z řádu! Čistit je také zapotřebí trysky, které vstřikují vodu do kalíšků. Tyto trysky je dobré při vypnutém stavu zařízení vyčistit odvápňovačem a odstranit usazený vodní kámen. Po vyčištění je nutné trysky důkladně umýt čistou vodou! Vzduchem chlazené výrobníku ledu, jak již bylo zmíněno výše pravidelně čistit mřížky kondenzátoru. Mřížky je vhodné čistit košťátkem či opatrně vysát luxem, aby přebytečné teplo mohlo proudit ven z výrobníku ledu a nedocházelo k přehřátí zařízení.

  •  5. Odpad samospádem či odpadní čerpadlo?

Výrobníky ledu potřebují přebytečnou vodu vypouštět do odpadu a to samospádem, kdy máme odpad v podlaze. Když je odpad umístěn ve výšce ve zdi je nutné zakoupit výrobník ledu se zabudovaným odpadním čerpadlem, aby toto čerpadlo přečerpalo přebytečnou vodu až do výšky 80 cm.

  • 6. Značky výrobníků ledu

V naší nabídce naleznete značky NTF, Brema, Scotsman, RM Gastro a Nordline. Kvalitní italské značky NTF a Brema nabízejí led v kalíškách, kostkách, kameny, drť a šupiny. 

 

Stále jste nenašli odpověď na Vaší otázku ohledně chlazení? Nevadí, zavolejte či napište nám na 777 599 233 či info@smartgastro.cz a Vaší otázku rádi zodpovíme :-)