Jak vybrat grilovací desku

Grilovací deska je základním prvkem každé profesionální kuchyně. Na grilovací desce se připravují steaky, plátky mas či grilovaná zelenina. Výběr grilovací desky je tedy velice důležitý a je zapotřebí znát vlastnosti a parametry, které se v provozu využijí. V následujícím článku se dozvíte důležité informace, které Vám pomohou s výběrem vhodné grilovací desky.

  • 1. Počet varných zón

Grilovací deska může mít 1, 2 nebo 3 varné zóny, které jsou na sobě nezávislé, tedy můžete ovládat jen tu zónu na které právě probíhá vaření. Je tedy zapotřebí zvážit, kolik pokrmů na grilovací desce budete denně připravovat a podle toho vybrat grilovací desky vhodnou Vaší denní kapacitě. Počet zón samozřejmě souvisí se šířkou zařízení. Základní jednozónová deska má šíři 330 mm, 2 zóny mají 660 mm a 3 zóny 990 mm, jedná se tedy vždy o násobky.

  • 2. Povrchová úprava

Povrchová úprava grilovací desky má zásadní vliv na výsledný produkt. Předností vrchní desky o síle 10 mm je výborné vedení tepla, které Vám zaručí perfektní výsledek grilování. Na výběr může být základní pískovaná ocel či chromované provedení. Chromované provedení vyniká snadnějším čištěním povrchu a maso se méně napéká oproti pískové oceli. Nevýhodou naopak je snadnější poškrábání vrchní desky. Ocelové tak chromované provedení je možné zakoupit v hladkém nebo rýhovaném (u grilovaných mas viditelná mřížka na masu) typu povrchu.

  • 3. Elektrická či plynová varianta

Grilovací desku můžeme vybrat v elektrickém tak plynovém provedení. Jednozónové grilovací desky mají klasickou zástrčku na 230V, 2 a 3 zónové provedení už potřebuje 400V zásuvku a to z důvodu většího příkonu a tedy výkonu grilovací desky. Výhodou elektrických desek je jednoduché připojení a snadnější servis než u plynových desek. Plynové provedení grilovacích desek je vhodné do provozů, kde mají nedostatečné elektrické napájení či mají výhodnou sazbu za odběr plynu. Elektrické tak plynové grilovací desky fungují výborně, nutností je však pravidelná údržba a čištění.

  •  4. Vlastnosti grilovacích desek

Grilovací desky jsou vyráběny v celonerezovém provedení, mají kontrolku chodu a vyhřátí na požadovanou teplotu. Ovládání teploty pomocí knoflíku termostatu. Grilovací desky jsou opatřeny zásuvkou na odpadní tekutiny - olej, odpadlé kousky masa či zeleniny. Rozsah teplot u grilovacích desek je v rozmezí 50 - 300 °C. Horní deska je svařená s lemem, který tak splňuje nejvyšší požadavky na hygienu a údržbu zařízení.

  • 5. Stolní provedení nebo na podestavbě?

Grilovací desku můžeme umístit na nerezový stůl či přímo na podestavbu. Výhodou stolních grilovací desek (zvláště na 230V) je jejich variabilita, kdy můžeme kdykoliv grilovací desku přenést na místo, kam potřebujeme. Stolní desky tedy najdou využití také pro cateringové společnosti, které potřebují často zařízení přenášet. Grilovací desky na podestavbě jsou vhodné pro ucelené linky zařízení v hloubce 700 či 900 mm.

  • 6. Značky grilovacích desek

V našem sortimentu naleznete kvalitní grilovací desky značek RM Gastro a REDFOX, které vynikají svojí spolehlivostí a příznivou cenou. Pro grilovací desky je zajištěn záruční a pozáruční servis a rychlé dodání náhradních dílů.

 

Stále máte nějaký dotaz ohledně vlastností grilovacích desek pro profi kuchyně? Neváhejte se na nás obrátit na telefonu 777 599 233 či emailu info@smartgastro.cz