Jak správně vybrat profi fritézu

Profesionální fritéza v gastronomickém provozu je nedílnou součástí každé kuchyně. Ve fritéze se uskutečňuje smažení surovin, polotovarů či příloh. Jakou fritézu ale vybrat, aby Vám co nejvíce vyhovovala? V následujícím článku se dozvíte, jaké jsou možnosti výběru.

  • 1. Elektrická, plynová či vodní fritéza?

V každém provozu je důležité zvážit, jaké napájení fritézy zvolit. Klasické elektrické fritézy jsou samozřejmě ideálním pomocníkem, zásuvka na 230V či 400V se nachází v každém kamenném provozu. Jde především o to, aby elektrika potřebný výkon fritézy "utáhla". Jako alternativu je  možné zvolit fritézu plynovou. Plynovou fritézu je vhodné zvolit tam, kde je nedostatečný výkon elektřiny. Nevýhodou plynových fritéz je servisní činnost, kdy opravy u plynových fritéz dosahují vyšších částek než u běžných elektrických fritéz. Vodní fritézy elektrické jsou výhodné především tím, že dokáží prodloužit životnost oleje a to až na 10násobek. Jak to celé funguje? Pomocí systému OLEJ - VODA: je založen na principu rozdílných měrných hmotností oleje a vody, přičemž sloupec oleje, "plovoucí" na hladině vody je od ní ostře oddělen. Voda pak plní jednak funkci jakéhosi filtru v okamžiku, kdy se nalévá skrz vychladlý olejový sloupec a strhává sebou nečistoty z oleje, a jednak slouží jako záchytná vrstva pro všechny drobky, které se oddělí od fritované potraviny.

  • 2. Objem a počet košů

Každá fritéza má daný svůj objem, kolik oleje se do nádoby dá nalít. Je důležité, jak často fritézu používáte a kolik toho denně potřebujete usmažit. Malé fritézy začínají na objemu 5l až po velké kapacitní, které mají objem až 30l. Počet košů ve fritéze je důležité naplánovat tak, aby se přílohy a suroviny smažily zvlášť. Proto u věších provozů je vhodné zvolit dva koše.

  • 3. Stolní provedení či na podestavbě?

Stolní provedení je vhodné použít tam, kde není prostor na zabudování do linky či se tolik fritování nevyužívá. Fritézy na podestavbě jsou vhodné do provozů, kde potřebují větší kapacitu nádoby a častěji fritují. Fritézy na podestavbě mají výhodu a to vypouštěcí ventil a nádobu v podestavbě, kam se již použitý oleje vylévá a zbylé kousky potravin odstraňují.

  • 4. Studená zóna či vodní filtr u fritéz

Při výběru fritézy bychom měli brát v úvahu, zda má příslušný model studenou zónu. Studená zóna u fritéz je prostor na dně nádoby, kdy nedochází ke zbytečnému přepalování oleje a zbytků potravin. Pořízením fritézy se studenou zónou můžete tedy také zvýšit životnost oleje, čímž šetříte na provozních nákladech. Pořízením vodní fritézy, jak jsme již zmínili výše, se životnost oleje dá prodloužit při správném používání až na 10násobek. U vodních fritéz Movilfrit dále využijete systém pohyblivých těles, která lze zvýšit do polohy umožňující prohřívat jen nutnou vrstvu oleje a to má řadu významných výhod:

- Úspory energie tím, že ohřívá pouze potřebný objem oleje v každém koši fritézy
- Vyšší rychlost fritování s menší spotřebou energie dává rychlejší výsledek, neboť zahříváme menší objem oleje
- Větší trvanlivost oleje, neboť nezahříváme celý jeho objem a tím ho méně zatěžujeme. Navíc odpadlé částečky potravin padají na dno a nepřipalují se, usazují se      tam a vypustí se s nadbytečnou vodou.

  • 5. Značka fritézy

Výrobců fritéz je celá řada, ale je důležité zvolit toho správného, aby splnila naše očekávání. Mezi kvalitní výrobce se řadí RM Gastro, REDFOX, Fagor či výrobce vodních fritéz Movilfrit. Český výrobce RM Gastro produkuje kvalitní, jednoduché fritézy, které v provozech slouží bez zásadních problémů. Španělský výrobce Fagor vyrábí fritézy z kvalitních materiálů, čímž dosahuje vysoké spolehlivosti. Výrobce Movilfrit je špička ve vodních fritézách, kdy v nabídce naleznete stolní provedení, tak provedení na podestavbě.

  • 6. Údržba a čištění fritézy

Jaké u každého zařízení je nutné pravidelné čištění a údržba fritéz. Je zapotřebí pravidelná a častá výměna oleje, aby nedocházelo k přepalování. Ideálně každý rok je vhodná servisní kontrola částí stroje, abychom měli jistotu, že fritéza správně pracuje a nedochází k problémům při funkci.

 

Potřebujete se ještě na něco zeptat či poradit zařízení přímo do Vašeho provozu? Kontaktujte nás níže

Ing. Martin Pávek

Smart Gastro

Tel: 777 599 233

E-mail: info@smartgastro.cz

Facebook: facebook.com/smartgastro