Jak vybrat profi lednici

V každém gastronomickém provozu nesmí chybět chladící zařízení jako jsou lednice, mrazáky či chladící stoly. Správné chlazení potravin je zcela zásadní pro kvalitní pokrmy a splnění podmínek dle HACCP. Výběr správné a kvalitní profesionální lednice by se tedy neměl podceňovat. V následujícím článku si rozebereme zásadní parametry a vlastnosti lednic, aby jste do Všeho gastro provozu vybrali tu správnou lednici.

  • 1. Objem lednice

Při každém výběru lednice je nutné si říci, jaký objem lednice vlastně do provozu potřebujeme. Profesionální lednice začínají od objemu 130 l až do velkokapacitních, kde není problém najít objemy od 1000 do 1500 litrů. Standardní profi lednice pro uložení gastronádoby či přepravky na maso mají objem 570l. Podstolové lednice, které se zasunují pod nerezový stůl a slouží jako příruční mají objem 130 l.

  • 2. Počet roštů v lednici

V každé lednici nalezneme rošty pro pohodlné ukládání surovin a produktů, aby vše při otevření bylo přehledné. Počet roštů tedy hraje velice významnou roli pro kuchaře či obsluhu. U podstolových lednic nalezneme 2 rošty, lednice se šířkou 60 cm obsahují 4x rošt, lednice pro uložení GN mají také 4 rošty a konečně velkokapacitní lednice pro skladování surovin obsahují 6x rošt pro uložení GN 2/1.

  • 3. Energetická náročnost

Jako u každého spotřebiče, tak také u profesionálních lednic jsou vyznačeny energetické třídy úspornosti. Lednice jsou v nepřetržitém provozu každý den 24 hodin, proto je nutné brát zřetel také na energetickou náročnost. Je zapotřebí se zamyslet nad využitím profi lednice ve špičkách, kdy kuchař do lednice chodí několikrát za hodinu, to je oproti lednicím do domácnosti zcela zásadní rozdíl. U profi lednice je tedy zásadní, aby tento tlak, kdy je lednice často vyvětrána stihl kompresor uchladit na požadovanou teplotu. Energetické třídy u profi lednic tedy nejčastěji dosahují označení B, C, F či dokonce G. Tyto energetické třídy je tedy nutno brát zcela odlišným používáním lednic v profi provozech, kdy se otevírají desetkrát až stokrát za den oproti běžným domácím lednicím, které se otevírají v jednotkách za den.

  • 4. Ventilované či statické chlazení?

Ventilované chlazení si popíšeme takto: ve vnitřním prostoru chladící části je umístěn ventilátor, který při každém sepnutí kompresoru a při zavřených dveřích rozhání chladný vzduch v celém prostoru chladničky, čímž dochází k rychlejšímu zchlazení a také k vyrovnanější teplotě v celém chladícím prostoru oproti modelům se statickým způsobem chlazení (bez ventilátoru). Nově vložené potraviny do lednice jsou rychleji zchlazeny právě díky využití ventilátoru, který chlad dostane rychleji k potravině. Statické chlazení tedy neobsahuje ventilátor a je vhodné zejména pro cukrářské provozy, protože nevysušuje chlazené produkty. Statické chlazení je také mírně úspornější oproti variantě s ventilovaným chlazením.

  • 5. Bílé, nerezové či prosklené provedení

Lednice v gastro provozech se nejčastěji nakupují v bílém či nerezovém provedení, kdy nerezové provedení zcela splyne s okolními nerezovými stoly, vybavením a vše tak vypadá zcela uhlazeně. Prosklené provedení lednic je dobře využitelné především tím, že obsluha či kuchař ještě před otevřením lednice přesně ví, co se kde nachází. Časté otevírání dveří má zásadní význam na chlazení lednice, kdy je poté nutné dochlazování a kompresor tedy musí častěji spínat, což má za následek vyšší spotřebu. Novinkou jsou také profi kombinované lednice, kdy jedna část slouží na chlazení a druhá část jako mrazící. Tyto lednice mají dva samostatné okruhy, aby bylo docíleno dvou odlišných požadovaných teplot.

  • 6. Značky lednic

V naší nabídce naleznete kvalitní profi lednice značek Tefcold, NORDline, REDFOX, Vestfrost, Liebherr či Polair. Evropský výrobce Tefcold, který v minulém roce přebral také výrobce NORDline se zaměřuje na kvalitní lednice, které za přijatelnou cenu nabízejí výborné výsledky. Severský výrobce Vestfrost nabízí špičkové výrobky za vyšší ceny, ale veškerý sortiment je vyroben v Evropě. Výrobce Liebherr představuje kvalitní chlazení, které dosahuje výborných výsledků, ale za tyto technologie je zapotřebí si také připlatit. Výrobce Polair je zaměřuje na velkokapacitní lednice, které slouží pro dlouhodobé skladování.

V případě dalších dotazů ohledně chladícího zařízení se na nás obraťte na telefonu 777 599 233 či emailu info@smartgastro.cz