Jak správně vybrat škrabku na brambory

Profesionální škrabka na brambory a zeleninu je velký pomocník do každého gastro provozu. Do škrabky na brambory můžeme vložit od 6 do 40 kg suroviny dle velikosti stroje. Před výběrem stroje je ale vhodné posoudit vlastnosti a počty kilogramů, které budeme potřebovat oloupat. Doba škrábání (loupání) jedné dávky brambor se pohybuje podle množství a také kvality brambor od 1,5 do 3 minut.

  • 1. Nerezové čí lakované provedení stroje

Škrabka na brambory je vyráběna v celonerezovém provedení či lakovaném provedení. Nerezové provedení má velkou výhodu a to je, že se netvoří koroze na stroji, která začíná od spodku stroje, kdy je stroj položen na podlaze, kde je voda či vlhkost v místnosti. Lakované provedení je levnější varianta stroje, ale časem může na stroji začít tvorba koroze vlivem vlhkosti. Optimální je tedy pořídit nerezovou škrabku na brambory, která má sice vyšší pořizovací náklady, ale poté již nemusíme řešit vznik koroze na stroji.

  • 2. Velikost stroje

Velikost stroje je zcela zásadní, udává nám kolik kilogramů brambor či zeleniny můžeme do stroje vložit v jedné dávce. Nejmenší stroje ŠKBZ 6 umožňují vložit 6 kg brambor a největší stroj ŠKBZ 40 umí oloupat až 40 kg suroviny. Střední stroje ŠKBZ 12 a 20 umí oloupat 12 a 20 kg suroviny. Všechny stroje je nutné připojit na 400V a to kvůli potřebnému výkonu na proces škrábání.

  • 3. Jak to celé funguje?

Škrabka na brambory je tvořena bubnem, kam se vkládají brambory či zelenina. Buben i dno, které je speciálně tvarované a samozřejmě také „dvířka“ stroje jsou pokryty korundem (hrubý materiál zajišťující oškrábání zeleniny). Zapnutím stroje dojde k rozhýbání brambor, které narážejí na stěny stroje - bubnu a vrstva korundu oškrábává brambory.

  • 4. Lapač slupek a škrobu

Ke škrabce na brambory je možné také pořízení lapač slupek a škrobu, což je velice šikovný doplněk stoje. Lapač slouží k zachycení naškrábaných slupek a škrobu vyplavovaných z bubnu škrabky do odpadu.

  • 5. Údržba stroje

Každá škrabka na brambory potřebuje svoji údržbu. Po každém dni, kdy je škrabka v provozu je vhodné vysprchovat vnitřek škrabky hadicí, aby se zde neusazovali zbylé zbytky brambor či zeleniny. Buben stroje je pokryt korundem, který samozřejmě po několika letech postupně ztrácí svoji hrubost. Korundovou vrstvu je možné  u výrobce strojů znovu aplikovat a poté máte buben stroje jako nový a škrabka může sloužit opět jako nová.

  • 6. Značka škrabek na brambory

Na trhu se objevují také zahraniční produkty, ale dáváme přednost českému výrobci škrabek a to je Vares Mnichovice. Tradiční český výrobce těchto strojů nabízí vysokou kvalitu a spolehlivost za přijatelné peníze. Nespornou výhodou je sortiment náhradních dílů skaldem a možnost pokorundování použitému bubnu stroje.

  • 7. Pro koho je škrabka na brambory určena?

Pro všechny gastronomické provozy, které chtějí zvýšit efektivnost provozu a snížit namáhavou práci. Přenechte rutinní práci strojům, které fungují a své zaměstnance nechte dělat práci, která přináší větší ekonomický užitek pro Váš podnik.

 

Nenašli jste odpověď na otázku ohledně škrabky na brambory? Zavolejte nám na 777 599 233 či napište na info@smartgastro.cz a společně vše vyřešíme ať můžeme ve svém provozu také využívat ten správný stroj na loupání brambor.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek