Jak vybrat profi nářezák

Nářezový stroj je nutností v každém gastronomickém provozu. Potřeba krájení uzenin, sýrů, pečiva a zeleniny je v každé kuchyni. Při výběru nářezového stroje je potřeba brát celou řadu aspektů, které určují celkovou spokojenost s výrobkem. V následujícím článku si rozebereme klíčové vlastnosti, které je potřeba zvážit, než nářezový stroj pořídíme do svého gastro provozu.

  • 1. Šnekový nebo řemínkový převod?

Nářezové stroje fungují na šnekovém nebo řemínkovém převodu. Šnekový převod využívá přenos pohybu ozubeným kolem. Šnekový převod je vhodný pro provozy, kde potřebují krájet větší množství surovin, tedy intenzivní provoz. Řemínkový převod používá přenos pohybu řemínkovým převodem. Řemínkové nářezáky jsou vhodné do menších provozů, kde je využití nářezáku spíše občasné. U řemínkových nářezáků je umožněn chod a poté krátká pauza, aby nedocházelo k zahřívání.

  • 2. Průměr řezného nože

Nářezové stroje dále vybíráme dle velikosti nože. Velikost nože nám určuje, jaký průměr suroviny budeme moci krájet. Na výběr máme nože od 220 mm do velikosti 350 mm. Nůž o velikosti 220 mm může krájet surovinu maximálně do 195 mm, 250 mm do 230 mm, nůž 275 mm do 250 mm a poslední standardní velikost nože 300 mm umožňuje krájet suroviny do 265 mm. Další velikost 350 mm je už u poloautomatických strojů, která zvládne nakrájet suroviny do průměru 270 mm.

  • 3. Hladký, teflonový či zubatý nůž?

Dále je zapotřebí znát na jakou surovinu budeme nářezák primárně využívat. Klasický hladký nůž je vhodný na krájení salámů a uzenin. Zubatý nůž je vhodný do provozů, kde potřebují krájet také větší množství sýrů. Teflonový nůž je rovněž vhodný na krájení sýrů, avšak jeho nevýhodou je menší životnost a větší náročnost na čištění a údržbu. 

  • 4. Výkonnost motoru

Výkon motoru je zcela zásadní. Kvalitní nářezové stroje nabízejí motor s ventilátorem a tepelnou pojistkou proti přehřátí. 

  • 5. Konstrukce a vlastnosti nářezáku

Nářezové stroje jsou vyráběny pomocí speciálního tlakového odlitku z hliníku a nerezu. Nářezové stroje mají regulaci tloušťky plátku od 0 - 15 mm. Součástí nářezového stroje bývá brusné zařízení. Nářezový stroj má řezný stůl, kam spadávají nakrájené suroviny. Velikost řezného stolu bývá od 200x145 mm po 340x300 mm u větších strojů.

  • 6. Údržba a čištění stroje

Každý nářezový stroj potřebuje pravidelní čištění nože, řezného stolu a dalších částí. Pravidelná údržba má zcela zásadní vliv na živostnost stroje. Otevřená konstrukce u nářezových strojů usnadňuje jejich údržbu a čištění. Pravidelné ostření nože pomocí brusného zařízení má zásadní vliv na kvalitu řezu u suroviny.

 

V tomto článku jak vybrat profi nářezák jsme si popsali, jak postupovat při výběru nářezového stroje do profesionální kuchyně. V případě dalších dotazu se na nás neváhejte obrátit na telefonu 777 599 233 či emailu info@smartgastro.cz a na dotazy Vám rádi odpovíme.

 

Autor článku: Ing. Martin Pávek