Jak vybrat chladící stůl

Chladící stůl by neměl chybět v každém gastronomickém provozu, protože jeho využití přináší komfort a pohodlí při každodenních procesech v kuchyni. Chladící stoly umožňují uchovávání potravin a surovin v teplotách +2 °C / +8°C. Výběr chladícího stolu je třeba dobře zvážit, protože na výběr jsou možnosti vhodné či méně vhodné pro daný gastro provoz. Níže si uvedeme základní specifikace, podle čeho se při výběru chladícího stolu řídit.

  • 1. Počet sekcí chladícího stolu

Chladící stůl může být dvou, tří či čtyř sekcový. Počet sekcí nám určuje, jaké množství surovin do chladícího stolu můžeme vložit. Dvousekcový stůl má objem 216l, třísekcový 324l a čtyřsekcový dokonce 432l chlazeného zboží.

  • 2. Agregát na straně či dole

Mnoho provozovatelů řeší otázku, zda pořídit chladící stůl s agregátem vpravo či vlevo nebo agregát dole u země? Investice do stolu je dlouhodobá, asi nikdo nechce chladící stůl každé dva či tři roky obměňovat. Agregát na straně vyžaduje větší počáteční investici, ale životnost tohoto stolu při správné údržbě je daleko větší než u agregátu dole. Nevýhoda agregátu dole je především nasávání prachu a nečistot do chladící části, kdy poté dochází kvůli zachytaným nečistotám ke špatnému odvádění tepla z chladícího stolu. Špatné odvádění tepla má za následek, větší výkon chlazení a následné poškození agregátu. Správná údržba a čištění agregátu je prevencí před nadměrným výkonem chlazení a tím pádem dochází k prodloužení životnosti chladícího stolu. Výhoda agregátu dole je malý rozměr stolu a to díky tomu, že můžete vybrat již šířku 900 mm a máte plnohodnotný dvousekcový chladící stůl.

  • 3. Zásuvky či dveře?

Chladící stoly v gastronomických provozech můžeme mít s dveřmi či se zásuvkami. Rozdíl mezi dveřmi a zásuvkami je opět ve finanční stránce, kdy 1x sekce zásuvek (2x 1/2 zásuvka) stojí přibližně 8000 Kč bez DPH navíc. Komfort pro obsluhu je především v přehlednosti surovin v zásuvce a jednoduchá manipulace pro kuchaře. Dveřové provedení je méně přehledné a manipulace s gastronádobou je daleko složitější než u zásuvek, kuchař se musí více ohýbat při manipulace se surovinou.

  • 4. Pracovní deska stolu

Pracovní deska stolu bývá především nerezová, ale můžeme vybrat desku granitovou či žulovou dle specifikace zákazníka. Nerezová pracovní deska může být bez lemu či se zadním lemem. Pracovní desku můžeme také nad agregátem vybavit dřezem pro mytí surovin či rukou. Pořízení dřezu nad chladící agregát je velice výhodné, když potřebujete vyřešit dřez pro mytí a máte málo prostoru v kuchyni.

  • 5. Zpracování chladícího stolu

Každý chladící stůl od odlišných výrobců nabízí jiné zpracování, co se týče tloušťky nerezu, kvalitu pojezdů u zásuvek či izolací jednotek. Pořizovací náklady chladícího stolu samozřejmě představují kvalitativní rozdíly, které jsou znát především na hmotnosti zařízení a jeho funkčnosti. Velice kvalitní chladící stoly se pohybují od částky 100 000 Kč bez DPH a výše. Při pořízení chladícího stolu bychom tedy měli na tyto aspekty brát ohled, abychom při využívání stolu v provozu byli spokojeni a to do kvality zpracování a jeho funkčnosti.

  • 6. Značka chladícího stolu

V naší nabídce naleznete stoly od značek RM Gastro, REDFOX, NORDline, Tefcold či JIVA Jirák. Výrobce RM Gastro představuje kvalitní zpracování a funkčnost, proto jsou tyto chladící stoly právě tolik oblíbeny mezi uživateli. Společnost Tefcold a NORDline představují střední třídu a nabízejí výborný poměr kvalita/cena. Právě chladící stoly NORDline jsou v gastronomických provozech velice oblíbené a to kvůli své ceně. Český výrobce JIVA představuje špičku v oboru chladících zařízeních. Precizní zpracování, kvalitní pojezdy či perfektní chlazení dělají z toho výrobce sázku na jistotu, když chcete ve svém provozu opravdu kvalitní chladící stůl.

Výše jsme si popsali, podle jakých kritérií vybrat chladící stůl a na co si dát pozor, abychom se stolem byli spokojeni při jeho používání. Je nutné najít kompromis jaké pořizovací náklady chceme do stolu investovat a jakou funkčnost od stolu vyžadujeme.

 

Mátě ještě nějaké dotazy na chladící zařízení? Obraťte se na nás na telefonu 777 599 233 či emailu info@smartgastro.cz