Jak vybrat konvektomat do kuchyně

Konvektomat se již v dnešní době stal nepostradatelným pomocníkem v každém gastro provozu. Na konvektomatu můžete péct, dusit, nízkoteplotně péct, kombinovat páru a pečení a další užitečné funkce. Jak se ale ve skutečnosti vyznat v různých označeních a značkách, které jsou na každém modelu konvektomatu? Pomůžeme Vám se základními parametry, jak vybrat konvektomat přímo do Vašeho gastro provozu.

  • 1. Jakou vybrat kapacitu?

Pro malé gastro provozy do 50 jídel je možné využití konvektomatů na 2/3 gastronádoby o velikosti 352x325 mm. Tyto konvektomaty nabízejí standardně kapacitu na vložení 5x GN 2/3. Gastronomické provozy, které potřebují uvařit do 100 jídel je vhodné využití konvektomatu na GN 1/1 (530x325 mm). Je vhodné pořízení konvektomatu na vložení 3x nebo spíše 5x GN 1/1, což personálu umožní přípravu více pokrmů naráz či případnou distribuci přímo z konvektomatu. Pro přípravu jídel od 100-200 jídel je vhodné pořízení konvektomatu na 7x nebo 10 GN 1/1. Tato kapacita Vám umožní přípravu mas, zeleniny, příloh na Vámi požadované množství. Kapacita vařených jídel jídel kolem 250-300 obědů odpovídá kapacitě 10x GN 1/1. Nad 300 vařených jídel je vhodné využití konvektomatu na 20x GN 1/1 či sestavu konvektomatů 10x a 5x GN 1/1, kdy jsou konvektomaty umístěny na sobě.

  • 2. Bojlerový či nástřikový systém vývinu páry?

Většina majitelů provozů či kuchaři si kladou otázku, zda pořídit bojlerový či nástřikový konvektomat. Ano do konvektomatu potřebujeme dostat páru, abychom mohli využívat parní režim na přípravu pokrmů v páře. Nástřikový konvektomat využívá principu, kdy voda teče tryskou na ventilátor v komoře, ten vodu rozpráší na mlhovinu a ta při dopadu na topná tělesa změní skupenství - vypaří se a tím se v komoře konvektomatu vytvoří pára. Jednoduše řečeno můžeme shrnout, že pára vzniká díky přímému vstřikování na topná tělesa, kde se následně odpařuje. Bojlerový konvektomat vytváří páru sytější a proto je někdy více preferován odborníky v gastro oboru. Některé pokrmy vykazují větší nasycení vodou (např. brambory tolik neosychají, knedlíky mají pěkný povlak, jako když je vyndáte z hrnce s vodou). Bojlerové konvektomaty mají rychlejší vývin páry a větší sytost páry, ale také pořizovací náklady jsou vyšší než u nástřikových konvektomatů.

  • 3. Pořizovací náklady

Pořizovací náklady u konvektomatu jsou dalším důležitým parametrem. Můžete pořídit základní manuální konvektomat od 45 000 Kč bez DPH či pořídit automatický plně vybavený konvektomat od 200 000 Kč a výše. Samozřejmě vše se odvíjí od kapacity konvektomatu, funkcí a značky. Zlatá střední cesta se pohybuje od 100 000 Kč a výše za kapacitu 5x GN 1/1.

  • 4. Jakou značku konvektomatu vybrat?

Profesionální konvektomaty dnes vyrábějí desítky výrobců po celém světě a proto je velmi složité si vybrat správnou značku. Mezi lídry na trhu patří společnosti Rational, Retigo, UNOX, Eloma či RM Gastro. Vynálezce konvektomatů firma Rational je světový lídr co se týče kvality tak množstvím vyráběných konvektomatů. Rational nabízí na trhu bojlerové konvektomaty, které patří mezi špičkové stroje. Jediný český výrobce konvektomatů je společnost Retigo, která se zabývá bojlerovými tak nástřikovými konvektomaty, který dosahují špičkových výsledků. Italská společnost UNOX je výrobce nástřikových konvektomatů, které nabízejí výborný poměr kvalita/cena. Nástřikové konvektomaty UNOX prošly v posledních letech obrovským vývojem a dosahují výborných výsledků, co se týče vývinu páry tak výsledků vaření. Společnost Eloma z Německa rovněž patří mezi špičku ve svém oboru a vyrábí kvalitní bojlerové konvektomaty. Česká společnost RM Gastro a REDFOX nabízejí v česko-italské kooperaci kvalitní konvektomaty RM Gastro vhodné pro špičkové provozy tak značku REDFOX, která je vhodná pro menší gastronomické provozy.

  • 5. Funkce konvektomatu

Konvektomaty nabízejí mnoho funkcí, které velice zefektivňují a usnadňují práci kuchařům. Mezi základní funkce patří klasické pečení, dušení, kombinace pečení a dušení, nízkoteplotní pečení, pečení přes noc, pečení s teplotní sondou či uzení pokrmů pomocí modulu udírny.

  • 6. Ovládání konvektomatu

Konvektomat si můžete vybrat s dotykovým ovládáním, digitálním či manuálním ovládáním pomocí knoflíků. Dotykové panely jsou u konvektomatů, které mají plnou výbavu a umožňují na konvektomatu využívat chytré funkce, které velmi usnadní a zefektivní procesy v kuchyni. Kombinace dotykového panelu a tlačítek je velmi příjemná a to kvůli tomu, že kuchaři mají často znečištěné ruce a dotykové ovládání nemusí vždy na 100 % fungovat. Digitální ovládání na panelu pomocí tlačítek je konvektomatů střední třídy, které nemají tolik funkcí, proto je dostačující ovládání pomocí tlačítek. Manuální konvektomaty jsou základní konvektomaty, kde se dá většinou nastavit pouze teplota, čas a zda chceme páci či využít páru.

  • 7. Čištění a mytí konvektomatů

Automatické mytí komory konvektomatu je velmi praktická funkce. Na displeji nastavíte požadované mytí a konvektomat sám automaticky umyje vnitřek komory od znečištění. Na mytí konvektomatů se používají tekuté detergenty či tablety na mytí. Konvetomaty bez automatického mytí je nutné při znečištění čistit manuálně pomocí odmašťovačů na konvektomaty. Po každém použití detergentu je nutné varnou komoru důkladně opláchnout čistou vodou, aby nedocházelo ke styku suroviny a mycího prostředku. Konvektomaty s automatickým mytím mají toto ošetřeno využitím následného oplachu, kdy opět konvektomat automaticky vše opláchne a konvektomat je připraven k použití.

 

V tomto článku jsme si shrnuli možné varianty konvektomatů a jejich vlastnosti a funkce. Potřebujete se ještě na něco zeptat? Zavolejte nám na 777 599 233 a rádi Vám případné dotazy zodpovíme.