Jak vybrat chladící vitrínu

Chladící vitríny slouží pro uchovávání a prezentaci výrobků. Chladící vitrína by tedy měla být umístěna na viditelném místě, aby zákazníka zaujala a zvýšila prodejnost. Chladící vitríny rozdělujeme na stolní, cukrářské, obslužné, zmrzlinové a přístěnné. V následujícím článku si probereme vlastnosti a požadavky na vitríny, aby splňovaly ten správný účel ve Vašem gastronomickém provozu.

  • 1. Vzhled, konstrukce a rozměry

Vitríny jsou důležitým prodejním artiklem a proto je velice důležité, jak chladící vitríny vypadá. Vitríny jsou vyráběny s nerezové oceli a mohou mít různé druhy opláštění dle Vašeho interiéru. Nejčastěji je tedy konstrukce nerezová, černá, stříbrná, bílá či v imitace dřevěných materiálů. Vitríny jsou opatřeny izolačním sklem, aby nedocházelo k nežádoucímu úniku chladu. Chladící vitríny jsou vyráběny jako volně stojící, kdy rozměry narůstají především do výšky a jsou vhodné do kaváren či restaurací. Dále mohou být stolní na pult, kdy rozměry jsou především do šířky. Tyto vitríny jsou vhodné do bister, kaváren či prodejních stánků.

  • 2. Objem vitríny a počet polic

Důležitou vlastností je objem vitríny a počet polic neboli kolik toho do vitríny můžeme vložit. Malé vitríny začínají na objemu 120160l, střední vitríny kolem 235l a velké stojící vitríny kolem 500l. U prezentačních vitrín sledujeme počet polic nad sebou pro prezentaci a uchování především cukrářských a lahůdkářských produktů.

  • 3. Obslužná čí samoobslužná verze?

Vitrína může být v obslužné verzi, kdy zákazník je obsloužen přímo obsluhou nebo verze samoobslužná, kdy si zákazník z vitríny výrobky sám vybírá. Obslužné verze jsou vhodné pro cukrářské výrobky, kdy obsluha ze své strany pomocí posuvných dveří obsluhuje zákazníka. Samoobslužné verze vitrín mají tu výhodu, že zákazník se sám obsluhuje v otevřené verze či pomocí posuvných dveří nebo výklopného skla. Samoobslužné vitríny jsou vhodné pro hotelové restaurace u švédských stolů či vysokokapacitní restaurace pro výdej salátů či dalších produktů.

  • 4. Cukrářské vitríny

Cukrářské vitríny využívají ventilované chlazení, aby bylo možné rovnoměrně chladit potřebný prostor a výstavní police s produkty. U cukrářských vitrín je nutné znát především požadovaný objem a počet polic, na kterých chceme produkty prezentovat. Volně stojící vitríny jsou standardně vybaveny spodní policí nad agregátem a poté 3ks skleněných polic, které mohou být výškově stavitelné.

  • 5. Zmrzlinové vitríny

Zmrzlinové vitríny jsou specifickým druhem vitrín, kdy je především důležité sledovat kapacitu vaniček či gastronádob na zmrzlinu. Malé distributory zmrzliny mají kapacitu 5 vaniček, střední do 10 vaniček až po velké distributory, kde je počet až 24 vaniček či malých gastronádob. Zmrzlinové vitríny mají přední hygienický zákryt a to především kvůli nežádoucímu úniků chladu a také hygieně. Můžeme vybírat v provedením na kolečkách či volně stojící.

  • 6. Prodejní přístěnné vitríny

Přístěnné vitríny jsou vhodné pro potraviny, kde je zapotřebí uchovávat a prodávat velký sortiment jako jsou mléčné či uzenářské produkty. Přístěnné vitríny mají ventilované chlazení, aby bylo možné uchladit i horní police se sortimentem. Přístěnné vitríny jsou vybaveny posuvnými dveřmi nebo noční roletou, aby opět nedocházelo k únikům chladu.

  • 7. Značky chladících vitrín

V našem sortimentu naleznete chladící vitríny značek Juka, Zoin, Tefcold, NORDline či Roller Grill. Každý výrobce nabízí široký sortiment vitrín. Juka se zaměřuje především na cukrářské, lahůdkářské vitríny a přístěnné vitríny. Výrobce Zoin na obslužné a samoobslužné vitríny pro gastronomické provozy.

V našem sortimentu naleznete stovky druhů chladících vitrín, proto v případě jakéhokoli dotazu volejte na 777 599 233 či pište na info@smartgastro.cz 

Budeme velice rádi když Vám pomůžeme vybrat tu správnou vitrínu do Vašeho provozu