Jak vybrat varný kotel do profi kuchyně

Varný kotel je nutností všude tam, kde se vaří velké množství jídel a to především polévek a omáček. Varné kotle najdou tedy využití v kuchyních závodního stravování, školních jídelnách, nemocnicích, velkých restauracích či vývařovnách. Kotle jsou vyráběny v několika velikostech a rozměrech a proto je velice důležité zvážit jaké parametry zvolit, aby Vám to v kuchyni přineslo usnadnění a zefektivnění práce. Pojďte si s námi projít vlastnosti a parametry podle kterých se řídit při správném výběru.

  • 1. Velikost kotle

Varné kotle jsou vyráběny ve velikostech od 50 litrů až po velké kotle o objemu 370 litrů. Je tedy důležité zvolit tu správnou velikost, aby jste uvařili to správné množství omáček, polévek či teplých čajů. Důležité je také si uvědomit rozdíl mezi objemem a využitelným objemem kotle. Využitelný objem je množství, které je možné v kotli uvařit, aniž by došlo k přetečení suroviny ven z kotle a ohrozilo bezpečnost personálu. Objem je celkové množství suroviny či kapaliny, které můžete do kotle vložit v syrovém stavu než dojde k bodu varu. Využitelný objem kotle je tedy vždy o něco nižší než objem kotle!

  • 2. Rozměry kotle

Kotle jsou vyráběny v hloubkách 700 mm a řadě 900 mm. kotle o hloubce 700 mm jsou vhodné do menších provozů - do 300 jídel, kdy je do kotle možné vložit od 50l do 85 litrů. V hloubce 900 mm jsou kotle o objemu od 85l až do 370 litrů. Co se týče šířky kotle, zde pohybujeme od 800 mm až do 1400 mm u velkých kotlů.

  • 3. Elektrický či plynový varný kotel

Na výběr může být elektrická tak plynová varianta kotle. Elektrické varné kotle na 400V jsou vhodné do všech gastronomických provozů, kde je dostatečný elektrický výkon (od 12 kW až do 36 kW u největších kotlů). Plynové varné kotle jsou do provozů, kde je nedostatečný elektrický výkon či provozy mají zvýhodněnou sazbu za plyn. Nevýhodou plynových varných kotlů je složitější a dražší servis či častější prohlídky stroje. 

  • 4. Nepřímý ohřev ve varném kotli

Nepřímý ohřev suroviny v kotli je pomocí duplikátoru. Co je tedy vlastně duplikátor? Varná nádoba je opatřena duplikátorem, kde jsou osazeny topná tělesa. Obsah varné nádoby je ohříván parou, která se vyvíjí v duplikátoru. Kvalitní kotle mají duplikátor odolný proti korozi, která je způsobena slanou vodou, což poté výrazně prodlužuje životnost zařízení. Odolný duplikátor - lisované dno z nerezové oceli AISI 316. Dopouštění studené vody do duplikátoru je poloautomatické či automatické (pomocí tlačítka). Nové stroje nemají sondu v duplikátoru, která tak nepodléhá zavápnění, což má za následek méně časté servisní prohlídky a odstavení stroje z provozu.

  • 5. Vlastnosti varného kotle

Kotle jsou vyráběny z nerezu 18/10 či AISI 304 (potravinářská nerez). Skládající se z horní části a podstavce. Horní část tvoří deska s varnou nádobou, pojistnou armaturou s manometrem, napouštěcí trubka a poklicí varné nádoby. Varné kotle jsou vybaveny výpustným ventilem pro snadné vypouštění suroviny, automatickou regulací tlaku páry či je možné volit plný či poloviční výkon topných těles. Menší varné kotle jsou dodávány s kulatou vanou, velké kotle o objemech od 200 litrů jsou vyráběny s hranatou nádobou umožňující použití gastronádob GN pro vaření, dušení nebo ohřívání.

  • 6. Značky varných kotlů

V naší nabídce naleznete kvalitní, české varné kotle ALBA, RM Gastro, REDFOX. Dále zahraniční značku Gastro Haal ze Slovenska. Tradiční český výrobce ALBA Hořovice nabízí špičkové kotle od 85l do 250 litrů. Výrobce RM Gastro nabízí kvalitní varné kotle od objemu 50l až po největší kotel, který má objem 370 litrů. Slovenský Gastro Haal nabízí výborný poměr kvalita/cena za objem 85 litrů kotle.

V tomto článku na blogu Smart Gastro jsme si shrnuli zásadní vlastnosti a parametry varných kotlů, které výrazně usnadní a zefektivní práci ve velkých gastronomických provozech. Potřebujete se ještě na něco zeptat či poradit s výběrem varného kotle? Zavolejte nám na 777 599 233 či napište na info@smartgastro.cz