Jak vybrat sklopnou pánev

Sklopné smažící pánve jsou vhodné do větších gastronomických podniků, kde potřebují uvařit či usmažit větší počet jídel. Sklopné pánve najdou tedy využití v kuchyních závodního stravování, školních jídelnách, nemocnicích, velkých restauracích či vývařovnách. Pánve se vyrábějí v několika velikostech (šířka od 800 až po 1200 mm) a objemech, proto je důležité zvážit jaké vlastnosti od sklopné pánve očekáváme, aby v provozu usnadnili a zefektivnili již zajeté procesy.

  • 1. Objem a rozměry pánve

Menší pánve s využitelným objemem 50 l jsou vhodné pro linky o hloubce 700 mm. Linky o hloubce 900 mm disponují již objemy od 80 do 120 litrů. Je tedy zapotřebí zvážit jaké množství budeme potřebovat uvařit či usmažit, aby jsme zvolili správný typ pánve. Menší kotle mají o objemu 50 l mají rozměr vany 720x465 mm a výšku 200 mm. Pánve o objemu 80l disponují vanou 720x560 mm a výškou 225 mm. Velké 120l pánve mají vanu 1100x560 mm a výšku 225 mm.

  • 2. Elektrická či plynová varianta

Na výběr může být elektrická tak plynová varianta sklopné pánve. Elektrické sklopné pánve na 400V jsou vhodné do všech gastronomických provozů, kde je dostatečný elektrický výkon (od 10,5 kW až do 30 kW u největších pánví). Plynové sklopné pánve jsou do provozů, kde je nedostatečný elektrický výkon či provozy mají zvýhodněnou sazbu za plyn. Nevýhodou plynových sklopných pánví je složitější a dražší servis či častější prohlídky stroje. 

  • 3. Mechanické či automatické sklápění?

U menších a levnějších sklopných pánví bývá nejčastěji mechanické sklápění pánve pomocí ramena zdvihu, které je umístěno na boční straně zařízení. Rameno zdvihu je vybaveno pomocnou pružinou pro pohodlný a snadný zdvih. Velké sklopné pánve mají automatické sklápění pánve pomocí tlačítka. Zmáčknutím tlačítka nahoru a dolů ovládáte horní část pánve.

  • 4. Vlastnosti sklopných pánví

Sklopné pánve mají celonerezové opláštění. Dno pánve nejčastěji bývá nerezové či ocelové o tloušťce 12 mm. Rozvod tepla v celé ploše dna díky rozmístění topných prvků, které zajišťují rovnoměrný rozvod tepla. Tím je umožněno plnohodnotné využití kterékoliv části plochy. Maximální využití plochy dna zvyšuje efektivitu a kapacitu zařízení. Pánve jsou dále vybaveny kohoutem na studenou vodu pro snadné napouštění a pojistným spínačem, který brání zapnutí ohřevu, pokud vana není sklopená do základní polohy. Sklopné pánve mají teplotní rozsah od 50 do 300 ºC. Pánve dále mají prakticky tvarovanou výlevku vany pro snadné vypouštění omáček či přebytečného odpadu.

  • 5. Značky sklopných pánví

V našem sortimentu naleznete kvalitní české pánve značek RM Gastro a REDFOX. Tyto sklopné pánve disponují výborným poměrem kvalita/cena a dostupnými náhradními díly pro následný pozáruční servis.

 

Potřebujete do Vaší kuchyně sklopnou smažící pánev a potřebujete poradit typ vhodný přímo pro Vás? Neváhejte se na nás obrátit na čísle 777 599 233 či emailu info@smartgastro.cz rádi Vám poradíme.