Jak vybrat vakuovou baličku potravin

V profesionálních kuchyních se již nějakou dobu upevňuje trend vakuového balení potravin. Vakuové balení potravin umožňuje prodloužení životnosti potravin, zachování přirozené chuti a čerstvosti. Při výběru vakuové baličky je zapotřebí zvážit vlastnosti a funkčnost, které budeme potřebovat při každodenním vakuování potravin. Je zapotřebí zvážit kolik porcí budeme každý den vakuovat, jak velké produkty budeme vakuovat či jaký sortiment budeme vakuovat v jakých vakuových sáčcích.

  • 1. Velikost komory vakuové baličky

Vakuové baličky dělíme dle velikosti vakuové komory. Vakuová komora nám tedy udává, kolik porcí potravin budeme moci každý den zavakuovat. Velikost vakuové komory může být 28x31 cm, 35x37 cm, 42x37 cm a 42x46 cm.  Výška komory je důležitá především proto, jak vysoké produkty budeme chtít vakuovat. U nejmenších vakuových baliček je to 8,5 cm a u velkých baliček 18 cm výšky.

  • 2. Šíře zatavovací lišty

Vakuové baličky mají zatavovací lištu, která nám vakuový sáček na konci zatavý, balička vysaje přebytečný vzduch a tím pádem máme produkt bez vnějších nežádoucích vlivů zavakuovaný v sáčku. Šíře zatavovací lišty nám určuje, jak velký sáček můžeme použít.

  • 3. Jaké vakuové sáčky využijeme?

Vakuové sáčky na balení potravin můžeme využít buď klasické (hladké) nebo vakuové sáčky pro technologii sous-vide (vroubkované), které vyžadují větší pevnost a odolnost vůči teplotám. Velikost vakuových sáčků bývá nejčastěji 150x200, 200x250, 200x300, 250x300, 250x350, 300x400 mm.

  • 4. Jaké výhody získám využitím vakuové baličky?

Výhody, které zákazník získá využitím vakuové baličky, jsou především prodloužení životnosti potravin, zachování přirozené chuti a čerstvosti. Další obrovskou výhodou je nakupování surovin za výhodných podmínek, poté suroviny rozdělíte na menší celky a zavakuujete. Budete mít připravené suroviny k budoucímu použití, které jste nakoupili za výhodnou cenu. Platí tedy pravidlo: Nákup výhodných potravin + zavákuování = využití v budoucnu = VÁŠ ZISK

  • 5. Čištění a údržba

Každá vakuová balička potřebuje údržbu a to především výměna oleje, filtru a pravidelné spouštění samočistícího programu. Výměna či doplnění oleje by se měla provádět dle hladinoměru na zadní straně baličky, kde přesně uvidíme rysku oleje na hladině min-max. Výměna oleje by se měla provádět dle každodenního použití, ale nejlépe alespoň 1x za půl roku. Filtr u vývěvy je nutné vyměnit každý rok. Pravidelná údržba vakuové baličky spočívá také ve spouštění samočistícího programu, který zahřeje olej na ideální provozní teplotu, čímž dojde k odstranění přebytečného vlhkosti, která se do vakuové baličky dostává při vakuování vlhkých produktů (polévky, omáčky).

  • 6. Značky vakuových baliček

Na trhu se nyní vyskytuje celkem velký počet výrobců profesionálních baliček. Mezi nejznámější značky patří Henkelman, Vac-Star, NORDline či RM Gastro. Nizozemský výrobce Henkelman patří mezi špičku ve vakuování potravin a proto výběrem této značky nemůžete udělat chybu. Pokud chcete kvalitní produkt, který splní Vaše očekávání, vřele doporučujeme právě Henkelman. NORDline přináší na trh vakuové baličky vyráběné v Číně, které splňují vše potřebné pro standardní vakuování za rozumné peníze. Český výrobce RM Gastro dodává na trh velmi kvalitní baličky, kterým nechybí žádné užitečné funkce jako například samočistící program.

  • 7. Pro koho je vakuová balička určena?

Pro všechny gastronomické podniky, které chtějí využít vakuové balení potravin či následně využít moderní úpravy pokrmů sous-vide. Využití tedy najde v restauracích, řeznictvích, jídelnách, výrobnách potravin, polotovarů či velkozpracovatele potravin. Malé vakuové baličky využijete i v domácnostech.

Vakuová balička je perfektní pomocník do každé profi kuchyně, kdy efektivním používáním můžeme docílit zvýšení ziskovosti provozu a to je přeci ten základní princip podnikání.

 

Váháte s pořízením vakuové baličky? Zavolejte nám na 777 599 233 a my Vás přesvědčíme, že vakuová balička se ve Vašem provozu vyplatí a zvýší Vaši ziskovost.